top of page

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η Βενεζουέλα (Venezuela που προφέρεται στα αμερικανικά ισπανικά: Μπενεσουέλα, αλλά στην Ισπανία Μπενεθουέλα) ή επίσημα Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, πρώην ισπανική αποικία.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 Η Βενεζουελα συνορεύει με την Κολομβια στα δυτικά, με τη Βραζιλία νότια και τη Γουιάνα στα ανατολικά. Στα βόρεια βρέχεται από τη θάλασσα της Καραϊβικής και οριοθετείται από τα χωρικά ύδατα των: Δομινικανή Δημοκρατία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Γρενάδα, Ολλανδικές Αντίλλες και Μπαρμπάντος.Πρωτεύουσα είναι το Καράκας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1498-1499 ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Αλόνσο ντε Οχέδα φτάνουν στη Βενεζουέλα, που κατοικείται από ιθαγενείς ινδιάνους. Το 1521 αρχίζει η ισπανική αποίκιση από τις βορειοανατολικές ακτές. Το 1749 πραγματοποιείται η πρώτη εξέγερση ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

Η Βενεζουέλα εκμεταλλευόμενη την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία εξεγείρεται το 1810 και ανακηρύσσεται ανεξάρτητη το 1811, έχασε όμως μετά την μάχη με τους Ισπανούς. Ο Σιμόν Μπολίβαρ συνέχισε την μάχη, κερδίζοντας το 1819 τους φιλοβασιλικούς και δημιουργώντας την Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (σημερινή Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινός και Παναμάς). Το 1821 κέρδισε την μάχη του Καραμπομπό, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας.

Ακολούθησαν αρκετές δεκαετίες πολιτικής κρίσης και στρατιωτικών καθεστώτων, όπως αυτό του στρατηγού Χουάν Βισέντε Γκόμες (1908-1935) και του Μάρκος Πέρες Χιμένες (1948-1958).

Το 1958 εξελέγη πρόεδρος ο Ρόμουλο Μπετανκούρτ, επικεφαλής του ιστορικού κόμματος της χώρας Δημοκρατική Δράση (AD). Στις 3-5 Ιουνίου του 1962 σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και εξεγερμένων αριστερών στους δρόμους του Πουέρτο Καβέγιο, καθώς η χώρα συγκλονιζόταν από κύμα βίας μετά τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Κούβα το Νοέμβριο του 1961[3]. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η χώρα γνώρισε τεράστια οικονομική ανάπτυξη χάρη στο πετρέλαιο. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η πτώση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έφερε οικονομική λιτότητα και κοινωνική αναταραχή.

 

ΔIΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το πολίτευμα της χώρας είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Από τις 5 Μαρτίου 2013, πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Νικολάς Μαδούρο (υπηρεσιακός ως τις 19 Απριλίου 2013). Αντιπρόεδρος διορίστηκε από το Μαδούρο ο Χόρχε Αρεάσα (από τις 8 Μαρτίου 2013). Πρόεδρος της Βουλής είναι από τον Ιανουάριο του 2012 ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο Λοντόν.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες (ή Τσάβεθ στην Ισπανία). ήταν γνωστός για την προώθηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού στη χώρα, για την καλή του σχέση με τονΦιντέλ Κάστρο και τις πρωτοβουλίες του να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στην Αμερικανικήεπιρροή στην Λατινική Αμερική. Η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει. Ο πετρελαϊκός τομέας αποτελεί περίπου ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και παράγει περίπου το 80% των εξαγωγών. Η κυρίαρχη εταιρεία είναι η Petroleos de Venezuela, PDVSA. Η Βενεζουέλα είναι μία από τις 5 ιδρυτικές χώρες του ΟΠΕΚ. Η ίδια η ιδέα του ΟΠΕΚ, προτάθηκε από τον Βενεζουελανό Χουάν Πάμπλο Πέρες Αλφόνσο, ως απάντηση στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τον Αύγουστο του 1960.

Η Βενεζουέλα παράγει επίσης και σημαντικές ποσότητες καφέ και κακάο. Κατά το 1970, ήταν κοντά στην Κολομβία σε παραγωγή καφέ, αλλά σήμερα ο πετρελαϊκός τομέας έχει επηρεάσει αρκετά την αγροτική παραγωγή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 68% πληθωρισμό, τον μεγαλύτερο σε όλο τον πλανήτη, η Βενεζουέλα προηγείται στην κούρσα του πληθωρισμού πάνω κι από το Σουδάν – που έχει πληγεί από τον πόλεμο – πάνω κι από το Ιράν – που είναι στόχος βαρύτατων κυρώσεων.Ιδού πέντε λόγοι για τους οποίους η οικονομία της Βενεζουέλας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πολιτική αστάθεια,Διατροφική κρίση,Πτώση τιμής του πετρελαίου,Εθνικό νόμισμα,Αδυναμία πληρωμής χρέους

Η οικονομία της Βενεζουέλας γνώρισε τρομακτική ώθηση μετά την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή της λίμνης Μαρακαΐμπο, το 1917. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, τα οποία υπολογίζεται ότι αγγίζουν ετησίως το 70% των συνολικών εσόδων της χώρας, έδωσαν τη δυνατότητα στη Βενεζουέλα να στήσει ένα ισχυρό οικονομικό οικοδόμημα και να επενδύσει μεγάλα κονδύλια στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημεία - Αξιοθέατα

Ο σημερινός πολιτισμός της Βενεζουέλας δεν αποτελεί συνέχεια του παλιότερου γνήσιου ινδιάνικου πολιτισμού της χώρας, αλλά σαφώς αποτελεί τον καρπό της συγχώνευσης της νοτιοαμερικανικής κουλτούρας με τη νεότερη ευρωπαϊκή, την οποία έφεραν στη χώρα οι Ισπανοί κατακτητές. Σήμερα κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στο εσωτερικό της Βενεζουέλας βρίσκεται υπό την αιγίδα του κρατικού Ινστιτούτου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών (INCIBA). Το επίσημο κράτος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να διατηρήσει τα λαϊκά χαρακτηριστικά του πολιτισμού στις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και το χορό, όπου όμως παντού μπορεί κανείς να έντονα να διακρίνει τη διείσδυση του αποικιακού τρόπου σκέψης και έκφρασης.

 

Λογοτεχνία

Η Βενεζουέλα διατηρεί την πλούσια νοτιοαμερικανική παράδοση στην ανάδειξη μεγάλων συγγραφέων και ποιητών. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των γραμμάτων στην ιστορία της Βενεζουέλας είναι ο επαναστάτης συγγραφέας και ποιητής Αντρές Μπέλο (1781-1865), ο νεότερος ρεαλιστής συγγραφέας Ρόμουλο Γκαγιέγκος (1884-1969), ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της χώρας (1947-48), αλλά ανατράπηκε με πραξικόπημα, και ο μοντερνιστής Αρτούρο Ούσλαρ Πιέτρι (γενν. 1906). Το έργο της διάσωσης και προβολής της εθνικής λογοτεχνίας της χώρας επωμίζεται σήμερα η "Ένωση Βενεζουελανών Συγγραφέων".

 

Καλές τέχνες

Η Βενεζουέλα διαθέτει σημαντικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι αρκετά γνωστοί και εκτός των ορίων της χώρας. Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους των πλαστικών τεχνών σήμερα είναι ο διεθνούς φήμης δημιουργός Χεσούς Σότο, ο οποίος έχει αξιόλογη παρουσία στο χώρο της αβάντ - γκαρντ γλυπτικής.

Μεγάλη παράδοση έχει η Βενεζουέλα στο χώρο της λαϊκής μουσικής και στη διατήρηση του παραδοσιακού λαϊκού χορού της χώρας, του "μπρόπο".

bottom of page